Svartkonst

Från Bifrost Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Vad är svartkonst?

Ja, vad är det egentligen? Gränserna mellan svartkonst, stridskonst och vit magi är i många fall omdebatterade. Är morte ignitum som uppfanns för att hantera magiska bestar en svartkonstformel när den används på människor? Den allmänna uppfattningen är att svartkonst innebär magi som är till för att skada andra, dessutom krävs det oftast att kastaren njuter av det. All magi som skadar en annan individ på en fysisk eller psykisk nivå utan dennes medgivande är olaglig. Enstaka förbannelser och överträdelser leder till rapporter och anmärkningar. Straffet varierar beroende på hur allvarlig skadan blir på offret. Som exempel, en fractionem som bryter någons arm leder till en rapport, men samma trollformel som bryter någons ryggrad eller nacke leder till en cell i Azkaban.

Den allmänna uppfattningen är att svartkonst utövas av personer som tycker om att skada andra. De som tränar svartkonst tränar på att tycka om att tortera. Det här är inte detsamma som självförsvar eller att utöva stridskonst.

Trollformler som är fullt lagliga att kasta på andra är exempelvis clauditis manu (låser händer), confundo (förvirring), langlock (låser tungan), repellere (kastar bakåt), rictusempra (kittlas), scabiem maxima (klia), tarantallegra (dansa). Många av de här trollformlerna är bra alternativ till svartkonst som kan användas på kreativa sätt i dueller.


Svartkonst i Sverige

I Trolldomssverige finns det vissa ätter som har lång historia med svartkonst. Korpvinge, Nastrand och Svafvel har alla sett svartkonst som ett måste i sin magiutbildning. Då förbudet mot svartkonst infördes år 1946 påstod de sig sluta med respektive traditioner, men det är allmänt känt att de nog fortfarande håller på med det. Det är ju inte heller straffbart att kunna svartkonst, bara att utöva det på andra. Det kryphålet har funnits i lagen sen den skrevs och många är överens om att det förmodligen var en Korpvinge eller en Svafvel som såg till att skriva in den.

Fast att det är över femtio år sedan svartkonst förbjöds går det många rykten om magiker som utövar svartkonst. Mildare nivåer av svartkonst är sånt som enligt lag är förbjudet, men som många gör ändå. Lite liknande hur mugglare har problem med nedladdning och fortkörning, det är olagligt och straffbart, men folk gör det ändå och blir sura när de straffas för det.