Traditioner och berättelser

Från Bifrost Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Alla samhällen bygger på sina egna traditioner och berättelser. Länge har trolldomssamhället varit sammanflätat med mugglarnas och delar många traditioner så som jul eller påsk. Efter lagen om mugglarinteraktion infördes år 1946 och alla trolldomsfödda barn var tvungna att gå i mugglarskola har traditionerna växt sig ännu tätare. Fast det finns fortfarande sådant som är specifikt för trolldomssamhället. Trolldomssverige har sina egna sagor och sägner, sina egna gudalegender och en egen religion.

Den gamla seden, magikernas religion

Religionen kallas den gamla seden och på många sätt liknar den mugglarnas fornnordiska religion med asar och vaner. De tror på Oden, Freja och Loke, men för mugglarfödda som läst på sig kan det ändå bli en rejäl krock. Tor är den så kallade mugglarguden och tillbes bara av troende ynkar, Loke å andra sidan skattas högre. Det är andra versioner av gudarna som presenteras än i de sagor mugglarbarn lär sig.

Många av de renblodiga familjerna som Korpvinge, Snöbäck, Renstjärna, Löwengrip eller Svafvel är ofta i någon mån troende, men stora delar av trolldomssamhället idag är ateister eller agnostiker. Däremot firar de gärna högtiderna utan sin religiösa koppling, ungefär som många mugglarateister firar jul. Vanligast är blot vid midsommar och midvinter, den senare kombineras ofta med stora baler, yule och midvintergåvor. En annan särskild dag för just Sverige är Fjättringsdagen, den firar fjättrandet av Fenrir. Högtiden kom lite av sig efter att Fenrir släpptes lös år 2016, men många fortsätter fira dagen. Antingen för att förneka att vargen inte är fjättrad längre, eller i hopp om att han ska fjättras igen.

Berättelser och sägner

Det finns många berättelser i trolldomssamhället som mugglarfödda lär sig efter att de börjat på Bifrost. En del är baserade i gamla seden, en del rör Bifrosts grundare. Andra handlar om stordåd från gamla renblodsätter.

Några av de mest kända sägnerna kring Gudarna är Den första ynken, Lokes barn och fjättringen och Gudinnelöftet.

Kring grundarna finns också ett par favorithistorier, den mest kända rör främst grundaren till Frejheim, den brukar kallas Den helande Brisingamen och berättar om hur Brisingamen skapades. En annan berättar om hur grundarna skapade artefakten Gleipner .

Andra sagor ofta berättas är Snöbäck och den helande muginfjädern, Löwengrips flykt från Ryssland, Eiriksdotter och den underjordiska och Blodsdiamanterna.

En lista över alla berättelser hittar du här: Berättelser

Offinfo om religion

Vill du spela på religion off, antingen den gamla seden eller någonting annat, ta en titt på vår hemsida först om vad för olika inställningar som är vanliga.